Апарт хотел АНАСТАСИЯ
АПАРТАМЕНТИ
ЦЕНИ и УСЛОВИЯ
ГАЛЕРИЯ
НОВИНИ
За СОФИЯ и БЪЛГАРИЯ
ПЪТЕВОДИТЕЛ
ЛЮБОПИТНО
Анастасия и историята

Анастасия Романова – история и мистика

Великата княгиня Анастасия Николаевна Романова е дъщеря на императора на Русия Николай II Романов и императрицата-красавица Александра Фьодоровна. Тя е тяхното четвърто дете. Родена е в бароковия разкош на Петерхоф на 18 юни 1901 година. През 1917 година при избухването на Октомврийската революция,  заедно със семейството й тя е поставена под арест. На 17 юли 1918 канонада от изстрели в околностите на гр. Екатерининбург поставя край на живота на последния руски цар Николай II и на неговото семейство. Заедно с родителите й, сестрите и брат й са обявени за новомъченици на Русия на юбилейния Архиерейски събор на Руската православна църква през август 2000 година. По-рано, през 1981 година, те били канонизирани от Руската православна църква зад граница.

Дали обаче Анастасия не е по чудо спасена? Съществува легенда, че княгиня Анастасия се е спасила от екзекуцията и напуснала страната. Експертизата на изровените след десетилетия кости установява, че липсват останките на една от дъщерите на Николай II и на престолонаследника принц Алексей. По какъв начин са избегнали  злокобната си участ и къде са прекарали последните си дни остава една от загадките на 20-ти век!

Множество дами в Европа и САЩ претендират върху правото да се наричат Анастасия Романова. „Наследниците" на убитото руско императорско семейство зад граница са десетки. Самозванците, бродещи в Русия, никой не е преброил, но те надхвърлят 500. По думите на Марина Нечаева, кандидат на историческите науки и един от авторите на книгата "Възкръсналите Романови?...", през целия XX век самозванците са никнели като гъби след дъжд. В най-различни кътчета на света се "пръквали" Алексей, Анастасия, Мария или даже Николай II. Първите "спасили се по чудо" членове на императорското семейство се появяват още през 1918-1919 г. Най-известната самозванка е Анна Андерсън, представяща се за Великата княгиня Анастасия. За първи път тя се обозначава в нощта на 17 февруари 1920 г., когато се опитва да се хвърли от Бендлерския мост в Берлин. На полицията тя обяснява, че е дошла да намери своята леля Ирен, сестрата на царица Александра, но роднините й не само че не я познали, но и я осъдили, узнавайки, че княгинята има извънбрачно дете. Андерсън отказвала да говори руски, както и да се срещне с "баба си" - императрицата Мария Фьодоровна. Но през 1938 г. се обръща към съда с искане да бъде призната за Анастасия и да й бъде даден достъп до сметките на императорското семейство в европейските банки. През 1961 г. съдът в Хамбург се произнася, че Анна Андерсън не е Анастасия Николаевна. Официалното дело "Анастасия Романова" обаче продължило до 1977 г. Според учените самозванката всъщност се казвала Франциска Шанцковска и е немкиня от полски произход. Анна Андерсън не е изолиран случай. Всички "наследници" са водени само от материалната изгода - освен митичните сметки на императорското семейство много от "спасените" получавали солидна помощ от руски аристократи, оказали се зад граница след революцията.

През 1922 г. Елеонора Албертова (Крюгер) пристигнала в българското селце Габарево, придружена от младеж на име Георгий Жудин. Техните изискани маниери и белезите от огнестрелни рани породили слухове, че това са Анастасия и Алексей. Старите хора от Габарево още си спомнят за загадъчните руснаци, които се установяват там около 1922-23 г. По това време,  незнайно откъде, пристига млада жена с аристократична осанка, представяща се като графиня Елеонора Албертова Крюгер, наричана от всички Нора.  Близо година по-късно в дома им се настанява висок, болнав младеж, вписан в общината като Георги Жудин, известен повече като Жорж. Покрай тях в Габарево се установяват и други руснаци. Общото между всички е, че никога не споменават за миналото си, за своя произход или защо са тук. Хората говорят, че Нора и Жорж са брат и сестра и са от царско коляно. Младата жена има изискани маниери, владее няколко езика, свири на пиано, бродира бяла и цветна руска бродерия. Чете много. На границата между шията и дясната буза има белег от огнестрелна рана. Ранявана е и в гърдите. Умира  на 20.7.1954 г. на 55 години, отнасяйки своята тайна със себе си. "Много от данните, които са известни за живота на Анастасия, съвпадат с живота на Нора в Габарево" -  казва следователят Благой Емануилов и добавя че с появата си младата  аристократка изцяло преобразила живота на изгубеното сред дебрите на Балканите селце. Всички шушукали, че е руска принцеса.

Но всичко това са само предположения. Истинската Анастасия е убита заедно със семейството си на 17 юли 1918 година, което доказват и откритите неотдавна останки, които след ДНК анализ са идентифицирани, от американци и руснаци, като Алексей Николаевич и една от сестрите му. Макар че американците продължават да твърдят, че Анастасия е тази, която е намерена в гроба заедно с Алексей, руснаците смятат, че намерената е Мария, която е по-голяма от Анастасия с 2 години. И всеки е така убедителен в тезата си…

Нека всеки вярва в това, което смята за по-истинско…