Апарт хотел АНАСТАСИЯ
АПАРТАМЕНТИ
ЦЕНИ и УСЛОВИЯ
ГАЛЕРИЯ
НОВИНИ
За СОФИЯ и БЪЛГАРИЯ
ПЪТЕВОДИТЕЛ
ЛЮБОПИТНО
Анастасия и киното

Анимационния филм "Принцеса Анастасия"

Мислите на малките момиченца са запълнени с принцеси – особено така налаганите образи от филмчетата – Спящата красавица, Рапунцел, Снежанка, Белла, Пепеляшка... Те са навсякъде – в книжки, видеоигри, дрехи,  на кориците на училищните тетрадки. Кашоните с играчки са претъпкани с тях. Малките ни наследници вярват в красивата илюзия на принцовете и принцесите. Но увлечени в модата и рекламното преса върху героите и култовете на децата ни, почти не се замисляме каква всъщност е историята – живели ли са наистина Пепеляшка, Аврора, Красавицата и Звяра? Ами Снежанка и Рапунцел?  Но това не ни трябва да го знаем – просто искаме магията да продължи… Красотата, любовта, нежността, романтиката…. Искаме да вярваме в доброто и то винаги да побеждава! И нека!

Но в съзвездието на анимационните герои има една приказка „Принцеса Анастасия”, която е истинска. Напълно истинска. Знаем кога, къде и как е живяла и за съжаление каква е трагичната й съдба. Прекрасното момиченце на последния руски Император Николай Романов, нейната съдба и тази на целия й род, прехода на едно общество и трагичното изгнание на оцелелия руския двор  в Париж и по Европа. Всичко това е истина и точно истинността й я прави толкова красива. Не сте я гледали? Потърсете я – сега в този информационен и интернет свят всичко се намира. Тя не е най-прочутата филмова героиня, но със сигурност една от най-загадъчните. А и ако се загледате във филмчето ще разберете, че е едно от най-добрите. Прекрасна анимация, музика, движение, елегантна и по детски лека интерпретация на събитията и най-вече: красива и истинска история. Анастасия Романова танцуваше прекрасно на бала за годишнината от управлението на Романовата династия сред родителите, сестрите си и бляскавия руски двор, а само дни след това революцията я захвърли някъде там сама в живота с едно единствено наследство от миналото  - спомена за един загубен свят и желанието да намери себе си.  И намира – намира коя е, намира оцелелите си близки, емигрирали в Париж, намира спасителя си , намира любовта…. Но само във филмчето. Исторически, обаче – не. Тя е убита с цялото си семейство. Нека обаче да не повярваме на историята.Нека да е така, както е в приказката.  Нека е жива, нека намира своя път назад. Всички трябва да намерим своя път назад, ако се загубим. Трябва да знаем от къде сме тръгнали, коя е родната ни атмосфера, старата къща, първата книжка, къде сме играли и на какво, какви мечти сме имали, какво сме си мислели докато гледаме залезите и звездите… Трябва да намерим своя път назад.  Защото само  пътя назад може да ни позволи да вървим напред.

Анастасия е американски анимационен музикален филм представен през 1997г., продуциран и режисиран от Дон Блът и Гари Голдман. Това е първата продукция, реализирана от Фокс Анимационно Студио. Идеята за анимационния филма идва от оригиналната филмова версия от 1956 г. за  живота на принцеса Анастасия. След примиерата си и милионите завладяни зрители не само сред децата, а и сред възрастните, анимационния филм е доста критикуван от историците, защото представя „една нереална и сладникав прочит на историята на царската дъщеря”. Сценаристите се защитават, като отбелязват, че историческите факти само са били отправна точка  и начало за развитие на идеята им, но сценария е информирал хиляди деца по света за една неизвестна страна от руската история. И наистина – милиони деца по света разбират за Анастасия.

Списъкът със спечелените призове и награди на филма „Принцеса Анастасия” е твърде дълъг. 
Сред тях са:

Award

Year

Category

Recipient(s)

Academy Award 1997 Best Original Musical or
Comedy Score
Stephen Flaherty (music),
Lynn Ahrens (lyrics),
David Newman (score)
Annie Award 1998 Outstanding Individual Achievement
for Directing in an Animated Feature
Production
Don Bluth and
Gary Goldman
Annie Award 1998 Outstanding Individual Achievement
for Effects Animation
Peter Matheson
Golden Globe 1998 Best Original Song - Motion Picture
("Once Upon a December")
Stephen Flaherty (music)
and Lynn Ahrens (lyrics)
Golden Satellite Award 1998 Best Motion Picture - Animated or
Mixed Media
Don Bluth and Gary Goldman

Lynn Ahrens and
Stephen Flaherty
Critics Choice Award 1998 Best Family Film  
KCFCC Award 1998 Best Animated Film  
Golden Reel Award 1998 Best Sound Editing -
Music Animation
Brent Brooks (music editor)
and Tom Villano (scoring editor)