Апарт хотел АНАСТАСИЯ
АПАРТАМЕНТИ
ЦЕНИ и УСЛОВИЯ
ГАЛЕРИЯ
НОВИНИ
За СОФИЯ и БЪЛГАРИЯ
ПЪТЕВОДИТЕЛ
ЛЮБОПИТНО
За София и България

София – расте, но не старее

София е един от най-старите градове в Европа с останки отпреди 6 000 години. Разположена в Софийското поле с надморска височина около 550 метра на територия от 1,311 кв.м с население 1 177 000 /2001 г./. Непосредствената близост на планината Витоша, богатството на хидроминералните ресурси /15 минерални извора/, както и един от най-големите язовири в България – Искър, в комбинация с благоприятните природно-климатични условия са уникална даденост на българската столица.

София има добре изградена и съобразена с климатичните и релефни особености инфраструктура. Транспортната система на столицата е добре развита и е важна част от националната транспортна система. Въздушният транспорт е представен с най-голямото летище в страната, и центъра за ръководство на въздушното движение. Големият потенциал на София; удобното й разположение в международен и национален аспект; комуникационната осигуреност и удобен достъп до летище, железопътни и пътни съобщения; големият вътрешен пазар; квалифицираната работна сила; промишлената, научно-изследователската и образователната база са предпоставки за висока интензивност на инвестиционната дейност.

Просторна и зелена, София посреща своите гости с незабравимите си забележителности: ранно-християнските храмове Св. София и ротондата Св. Георги, гордият катедрален храм Св. Александър Невски, слънчевият булевард Цар Освободител, градската градина, Двореца, сградите на Парламента, Софийският университет Св. Климент Охридски, Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий, сградата на БНБ и много други.

София е център на богат културен живот ­ театрални и оперни събития, изложби на български класици и съвременни художници и много други култулни форуми и прояви.

Столицата предлага изключителни възможности за отдих и почивка, както в множеството модерни спортни сгради, така и в природния парк Витоша. Непосредственета близост и красота на планината привличат жителите и гостите на града с разнообразието си и прекрасните условия и съоражения, даващи възможност за практикуване на летни и зимни спортове.


България

Древна и богата е историята на България ­ 13 века на битки, могъщество, възход и тежки изпитания. Страната, създадена от хан Аспарух със своето историческо минало, литература и изкуство, винаги е била част от европейската и световна цивилизационна култура.

Нашият стремеж е да покажем колкото е възможно повече от особения аромат, дух и магия на ПРИКАЗКАТА БЪЛГАРИЯ ­ 110 993 м2 в центъра на Балканския полуостров с население 7,97 млн. души (2005 г.); земя на древен кръстопът между Европа и Азия; четири сезона в равнините и планините на Мизия, Тракия и Македония; земя, обработвана още от зората на човешката цивилизация, със славата на благословена за земеделие; страна със самобитен фолклор и над хиляди записани народни песни; характерно етно-звучене, белязано с магията на Орфей; танци с дионисиеви ритми и нестинарски огън; носии и украшения с неповторим колорит и магия; земята на траките, уханните рози, киселото мляко, величествени планини и прекрасно море, в която днес живеят прекрасни гостоприемни хора с ясна визия за европейското си принадлежност.

България е парламентарна република. Народното събрание е върховен постоянно действащ орган. Държавният глава на републиката е президент.

На втори април 2004 г. официално е обявено присъединяването на България към Северноатлантическия алианц (НАТО).

От първи януари 2007 г. Република България е членка на Европейския съюз.