Апарт хотел АНАСТАСИЯ
АПАРТАМЕНТИ
ЦЕНИ и УСЛОВИЯ
ГАЛЕРИЯ
НОВИНИ
За СОФИЯ и БЪЛГАРИЯ
ПЪТЕВОДИТЕЛ
ЛЮБОПИТНО
Пътеводител София

Обща информация
Разположение: Западна България
Население: 2 000 000
Религия: 95% православни християни, 5% мюсюлмани, евреи и др.
Часова зона: GMT+2 (GMT+3 от последната неделя на март до последната неделя на октомври)
Електричество: 220 V; 50 Hz; двоен щепсел
Средни януарски температури: - 2 С (28.5 F)
Средни юлски температури: 22 С (71.5 F)
Средно ниво на валежи: 645 mm (25.4 inches)

Забележителности
София ще ви покани на очарователна среща с нейните забележителности. Като една от най-старите столици на Европа, градът съчетава минало и настояще, което най-ясно личи в  архитектурния стил на сградите. Сред историческите забележителности са църквата в Бояна от Х в. (един от паметниците на ЮНЕСКО и част от световното наследство), най-големият православен храм на Балканския полуостров – храм-паметникът „Св. Александър Невски”, ротондата „Св. Георги”, ранно византийската църква „Св. София”, софийската джамия и синегога, амфитеатърът на антична Сердика от ІІІ – ІV в – единствен на Балканите и само с 10 м по-малък от Колизеума в Рим. Съвременната архитектура личи от сградите на Народния театър „Иван Вазов”, Националната софийска опера и балет, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Националния дворец на културата (НДК) – най-големият културен и конгресен център в югоизточна Европа. София има и 16 университета, сред които е Софийският университет „Св. Св. Климент Охридски”, оснаван през 1888 г.

Музеи
Тези, които искат да научат повече за столицата на България със сигурност ще продължат своята разходка из София в някой от музеите, които грижливо пазят историческата памет и културно наследство на този град. Заслужава си да посетите Националния исторически музей, Националния Археологически музей, Етнографския музей, Военно-историческия музей, Природо-научния музей или музея „Земата и хората”. Ако се интересувате от изкуство заповядайте в Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Националната галерия за чуждестранно изкуство или в множеството по-малки частни галерии, където са експонирани истински шедьоври на майстори и млади таланти. Ако след това решите да завършите своята разходка из софийските улици и се потопите в града, със сигурност ще бъдете удивени от футуристичните сгради, построени през последните години, в които се оглежда динамичният живот на една модерна европейска столица. Това е съвременна София – древна, нова и вечна...

Транспорт

Пристигане със самолет
Международно летище СОФИЯ - бул. „Брюксел” №1,
тел. +359 2 937 22 11 / +359 2 937 22 12
Международно летище София се намира на 10 км източно от центъра на града. В зоните за изчакване на летището ще откриете кафенета, 24-часови бюра за обмяна на валута, банкомати, гишета за наемане на автомобили, офиси на туристически и авиокомпании, магазин за сувенири.

Пристигане с влак
Централна ж.п. гара СОФИЯ - бул. „Княгиня Мария Луиза”,
тел. +359 2 931 11 11
Централна ж.п. гара е отворена от 05.00 ч до 24.00 ч., а гишетата за продажба на билети между 06.00 ч и 24.00 ч. Тя се намира на 20 мин. пеша от северно от центъра на София. Сред услугите, които можете да ползвате тук са: гардероби за багаж, обмяна на валута, банкомати, ресторанти за бързо хранене и кафенета, аптека.

Пристигане с автобус
Централна автогара СОФИЯ - бул. „Княгиня Мария Луиза”,
тел. +359 2 0 900 21 000
Почти всички международни и вътрешни автобусни линии спират на централна автогара София. Тя се намира само на 200 м източно от централна ж.п. гара София. Тук ще откриете офиси на автобусни компании, магазини и кафенета, ресторанти за бързо хранене, аптека, банкомати. Можете да ползвате и 24-часовите услуги на бюрото за багаж.

Градски транспорт
София разполага с добре развита градска мрежа от обществен транспорт – автобуси, тролейбуси, трамваи, метро. Цената на билет за едно пътуване в градския транспорт е 1.00 лв. и може да бъде закупен от бутките за билети на спирките, както и от самите водачи. Талон от 10 билета струва 8 лв. Имайте предвид, че ако използвате талон трябва да перфорирате билетите в тяхната последователност от №1 към №10. Можете да си закупите и карта за градския транспорт. Ще ви предложат карти за един или пет дни, за един или три месеца. Тях обаче може да закупите само от главните спирки, но не и от шофьорите на автобуси, тролеи или трамваи.

Маршрутни минибус таксита
Повечето главни градски пътни артерии се обслужват и от маршрутни минибус таксита. Удобството при тях е, че въпреки ограничените места за пътници, те могат да бъдат стопирани от всяка точка на техния маршрут без да е необходимо да се съобразявате с местата, отредени за спирки на превозните средства от обществения транспорт. Билет за маршрутните таксита можете да закупите само от шофьора при качване.

Метро
Метро линията минава от квартал Младост, през центъра на столицата до крайния  западен квартал „Люлин”. Билетите за метрото са различни от използваните в в останалата мрежа на обществения транспорт. С метро билети можете да се снабдите от гишетата за билети, разположени на влизане във всяка метро станция.

Таксита
Всички легални регистрирани таксита в България са жълти и разполагат с устройство за отброяване на километрите, индикиращо и стойността на транспортната услуга (между 0.57 и 0.59 лв. на километър). Всяка допълнителна законово регламентирана такса (за повикване, престой) трябва да бъдат обявени и подходящо изложени на прозорците на таксито. Имайте предвид, че диспечарите в такси компаниите и шофьорите обикновено говорят само български език и поради това вероятно ще ви бъде необходима помощ, когато поръчвате такси или когато трябва да обясните на водача къде бихте искали да отидете. Запомнете, че при поръчване на такси по телефона диспечарът ще ви продиктува трицифрен номер на колата, която ще дойде да ви вземе.